DWL Assurantiegroep
DWD Assurantiegroep
Baetsen Assurantiegroep
KenT Assurantiegroep
Kenniscentrum Pensioen

Verzeker je zonnepanelen

27-5-2021

Verzeker je zonnepanelen

Zonnepanelen vallen onder de dekking van je opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zonnepanelen, dan vallen ze onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering. Waar moet je op letten als je je zonnepanelen wilt verzekeren? 

Zonnepanelen aard- en nagelvast bevestigd

Wil je je zonnepanelen verzekeren, dan is het belangrijk om te weten hoe deze op het dak zijn bevestigd. Zeven verzekeringsmaatschappijen vergoeden de schade namelijk alleen als de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is. Anders worden de zonnepanelen, bijvoorbeeld volgens SNS, ‘niet beschouwd als opstal, maar als inboedel en dan gelden beperkende voorwaarden omdat de inboedel zich buiten de woning bevindt’. Dat bleek uit een rondgang langs alle woonverzekeraars begin 2015.

Voorwaarden constructie zonnepanelen

Andere verzekeraars zijn soepeler, maar kunnen wel voorwaarden stellen aan de constructie. ‘Er zijn helaas paneelsystemen te koop waarvan de constructie bij bepaalde weersomstandigheden zal falen. Zulke systemen zullen eerder leiden tot een afwijzing bij schade’, zo liet Aegon bijvoorbeeld weten. Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis vergoeden schade aan zonnepanelen niet als die alleen met meetapparatuur of andere technische hulpmiddelen is waar te nemen, zoals 'microcracks' (haarscheurtjes).

Misgelopen stroomopbrengst bij schade

Als enige 'normale' opstalverzekeraar vergoedt Ohra sinds enige tijd ook misgelopen stroomopbrengst door schade aan de zonnepanelen. De vergoeding geldt gedurende maximaal 26 weken na de schadegebeurtenis. Financiële schade van productieverlies, bijvoorbeeld na diefstal of uitval van de zonnepanelen, wordt verder alleen vergoed door specifieke zonnepaneelverzekeringen.

Bronvermelding: Consumentenbond Terug naar nieuwsoverzicht

Bezoekadres
Norbertijnenstraat 61
6166 AH Geleen
Postadres
Postbus 158
6160 AD Geleen
Telefoon: 046-475 00 00
Fax: 046-4529430
  info@baetsen.nl
Openingstijden
maandag - vrijdag
08.30 - 17.00 uur
Telefonisch bereikbaar van
09:00 – 17:00 uur
Pauze
12.30 -13.00 uur